Ikan salmon |
Umum mengetahui bahawa makan banyak ikan, terutamanya ikan berlemak seperti ikan salmon yang mempunyai kandungan omega-3 yang banyak, dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
Beberapa kajian yang dijalankan oleh para penyelidik menunjukkan bahawa orang yang makan ikan 2 hingga 4 kali seminggu dapat mengurangkan penyakit cerebrovascular (strok) sebanyak 6% berbanding dengan mereka yang makan ikan hanya sekali seminggu. Bagi mereka yang makan ikan 5 kali atau lebih seminggu dapat mengurangkan risiko sakit cerebrovascular sebanyak 12%.
Namun begitu, hasil kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan supplemen omega-3 dan minyak ikan tidak ada kaitan yang signifikan dengan pengurangan risiko strok.
Kesimpulannya, bagi mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung dan strok, kita digalakkan makan ikan segar sekurang-kurangnya 2 kali seminggu bagi mendapatkan sumber nutrien yang penting termasuklah omega-3, pelbagai jenis asid amino, vitamin dan mineral.
sumber: sitik's
No comments:
Post a Comment